Maselake Kanal

Show project on map

The former industrial district of Spandau in the western part of Berlin is undergoing extensive urban revitalization. This project is divided into two parts: (1) reconnecting the former industrial canal with the urban fabric and (2) creating a design for a low-cost intermediate use for an industrial brownfield during the ongoing, transitional process of revitalizing the area. Our design for Maselake Canal includes a permanent public promenade at the waterfront as well as a temporary activity zone located on the former industrial brownfield.

 

The „activity zone“ is sealed off securely and covered with an asphalt surface, resulting in a new topography. It is painted with a yellow oscillating linear pattern – a playful element that breathes life into the former industrial area. As a subtle reference to the site’s industrial history, yellow and black dividers create a striking graphic quality that interacts with the yellow and black landscape. This multi-coded design encourages people to play on the site without defining or dictating how exactly they should play – users have agency to engage imaginatively with the site on their own terms.

 

The new, adjacent waterfront promenade merges the city and the canal by means of a stepped lawn, which also facilitates the site’s stormwater management. The terraced seating invites users to sit along the water. Extraordinary water plants and a weeping willow located at the water’s edge complete the canal’s new identity, serving as a contrast to the site’s rough quality. To encourage Berlin’s canoe enthusiasts, we have incorporated a public boat slip into the terrace’s steps.

 

Our design for the temporary activity zone and new public waterfront transforms the industrial site’s desolate quality with an invigorating redevelopment concept.

Similar projects